Her çeşit fiber optik malzeme ihtiyacınız için bizi arayabilirsiniz.....
   

Ana  Sayfa

  

 

 Fiber optik nedir ?

  En basit anlatımla bir F/O kablo 3 kısımdan oluşmaktadır diyebiliriz. 
    * Işığın geçtiği çekirdek
    * Işığın çekirdekten dışarı yansımasını önleyen cam kılıf
    * Fiziksel etkilerden koruyan en dıştaki plastik koruyucu kılıf


  Çekirdek;  kısım çok ince liften oluşur.Işığın iletildiği ana parçacıktır, hammadesi silisyumdioksit denilen cam hammaddesidir. Multi Mode kablolarda bu çekirdek kısım genel olarak 50-70 mikron arasında değişmektedir. Single Mode kablolarda ise bu çap 9 mikrondur.
  Cam kılıf; çekirdek lifi çevreleyen cam kılftır.Görevi çekirdek liften geçen ışığın dışarı yansımasını önlemektir. Genel olarak bu cam kılıfın çapı SM ve MM kablolarda 125 mikron olarak imal edilir.
  Koruyucu kılıf;  çevresi cam kılıf ile kaplanmış olan çekirdeğin dış etkenlerden koruyan kısımdır.

  Fiber Optik kablolar daha çok telekominikasyon sektörü, bilgisayar ağlarında ve bazı branşlarda sağlık sektöründe kullanılır. UTP kablolarda maximum 100 mt olan çalışma mesafesi, Fiber Optik kablolarda çok daha fazla mesafelere (2 km) ve daha hızlı bir şekilde ulaştırılır.Bu 2km.’lik mesafe araya konan sinyal tekrarlayıcılarla dahada uzak mesafelere ulaşır.    

      

Fiber Optik Sistemler

  1800'lü yıllarda yapılan ilk deneylerde Fiber Optik 'in günümüzdeki teknolojisi ile bu kadar yaygın hale gelebileceğini tahmin ediyorlar mıydı?  

  Önceleri yüksek maliyetler ve malzeme temininde yaşanan zorluklar dolayısıyla Fiber Optik pek sıcak bakılan bir çözüm değildi. Günümüzde bu sorunlar yaşanmamakla birlikte Fiber Optik teknolojisi hızla gelişmektedir. Hatta FTTD ( Fiber To The Desk ) denilen ve fiber 'i direkt masanızdaki bilgisayara getiren teknolojiler başarıyla kullanılmaktadır.

  EGE  DATA,  Fiber Optik teknolojilerini yakından takip ederek, uzman uygulama ekibiyle yapısal kablolama sistemleri bünyesinde ve diğer sektörlerde kullanılan her türlü fiber sistemlerin dizayn, malzeme temini, enstelasyon, bakım onarım ve anahtar teslimi sistem çözümü hizmetlerini vermektedir. Konu ile ilgili olarak dünyanın ve ülkemizin önde gelen üretici firmalarının ürün ve teknoloji desteğinden faydalanmaktadır. 

Fiber Optik 'in kullanım alanları

* LAN & WAN uygulamaları
* Internet
* CATV
* CCTV
* SCADA Sistemleri
* Digital TV
* Videophone
* Fiber To The Desk
* Video konferans
* Multimedia uygulamaları
* Video-on-demand
* Fiber To The Home

Fiber Optik Sistemlerin Avantajları

- Çok geniş bir band genişliği ve taşıma kapasitesi sağlar.

- Optik taşıma frekansı birkaç yüz Terrahertz'i (THz) geçmektedir.

- Fiberin kalınlığı bir saç telinin kalınlığını geçmez. Bu yüzden her türlü koruyucu madde ile kaplansa bile, normal bakır bir kablonun kalınlığını geçmez, çok daha hafif ve ucuzdur. Bu yüzden Uçak, Gemi ve Uydu gibi yerlerde fiber kullanımı popüler hale gelmiştir.

- Elektriksel yalıtkan bir malzeme olduğundan parazitlenme (EMI, RFI, EMP) ve etkileşim gibi problemleri yoktur. 

- Tekrarlayıcı (Repeater) kullanmadan bilgi taşıma mesafesi bakır kablolardan çok daha fazladır.

- Uzun mesafelerde bile kayıplar çok azdır.

- Gizlilik ve güvenlik sağlar. Fiber Optik kablolardan bilgi çalmak mümkün değildir.

Genel olarak şu bileşenlerden oluşur;

Fiber Optik Kablo
  Fiber Optik kablolar yapıldıkları malzeme, ışığı kırma şekline ve ışığın kablo içinde yayılma şekline göre türlere ayrılırlar. En yaygın bilinen fiber optik kablolar ışığın yayılma şekline göre ayırt edilen Single Mode ve Multi Mode kablolardır. Single mode kabloda ışık düz bir çizgi halinde ilerler. Multi mode kabloda ise ışık çeperlere çarparak ve kırılmalar oluşturarak yayılır. En yaygın olarak kullanılanı Multi Mode kablolardır. Single mode kablolar yüksek veri iletimi ile daha uzak mesafelerde ve kayıbın az olması istenilen yerlerde kullanılır. Ayrıca fiber optik kablolar kaplandıkları malzeme ve diğer özelliklere göre de çeşitlere ayrılırlar. 

Fiber Optik Kablo Sonlandırmaları
  Fiber optik kablolar özel kutularda sonlandırılmak zorundadır. Bu kutular duvar tipi (Wall Mount),  kabinet tipi (Rack Mount) ve arazi tipi (direk üstü ve yeraltı) olarak üç çeşittir.

Sonlandırma çeşitleri : 
1. Direkt Terminasyon 
2. a) Mekanik Splicing 
    b) Fusion Splicing

Konnektörler
ST, SC, MTRJ, FC , LC  gibi şekil ve teknoloji bakımından çeşitleri vardır. 

Aktif Cihazlar
Transceiver, Convertor, Switch, Fiber Optik CATV Node, CMTS (Cable Modem Termination System) vs. gibi Fiber dönüştürücü ve cihazlar.

 

Hizmetlerimiz
Referanslarımız
Yapısal Kablolama
Fiber Optik nedir?
Sistem Odası Kurulumu
İletişim
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

108/31 Sokak    No:1    D.6        Karabağlar - İZMİR - TURKEY

 

FAX : +90 232 224 91 37

TEL : +90 532 621 17 07