Ana  Sayfa

  

 

         Sistem Odası Kurulumu

  Orta ve büyük ölçekli işletmelerin sistem odalarınında olması ve olmaması gereken unsurlardan vardır. Bahsedeceğimiz kriterler küçük ölçekli sistem odaları için tümüyle gerekli olmasa da gereksinimleri belirleme açısından bir referans niteliğindedir.

  Yanlış ya da eksik planlanmış bir , bilgi işlem görevlisinin, evinden çok bu odada vakit geçirmesine sebep olur ki bu bilişim personeli tarafından hiç hoşlanılan bir durum değildir. İşletmenizin ve IT altyapınızın büyüklüğüne oranla problem ya da arıza durumlarında sorundan etkilenen kullanıcı sayısı artacak, üzerinizdeki baskı ve stres de problemin çözülmesinde size engel olmaya çalışacaktır. Bu sebeple sistem odasını tasarlarken tüm dış faktörler düşünülmeli, oluşan sorunlara mümkün olan en erken sürede müdahale edilmesini sağlayacak sistemler imkanlar dahilinde kullanılmalıdır. Kısaca belli başlı kriterlerimiz şunlardır.

 

1. Yer Seçimi :  Sistem odasının konumlandırılacağı yer seçilirken ortamın fiziksel değişikliklerden minimum etkileneceği bir bölge tercih edilmelidir. Binanın;

– Nem ve ısı oluşturacak ısıtma, soğutma tesisat ve cihazlarından, kalorifer boru ve peteklerinden uzak

– Mevsimsel değişikliklerden etkilenmeyecek.

– Manyetik alan oluşturabilecek enerji ve elektrik hatlarından izole bir alan seçilmelidir. Bununla birlikte yükseltilmiş zemin antistatik (epoksi boya ya da epoksi kaplama) malzeme ile kaplanmalıdır.

2. Isı kontrolü :  Bildiğiniz gibi elektrikle çalışan tüm cihazlar için ideal çalışma sıcaklığı söz konusudur. Günümüzde birçok işlemci 70º ve üzeri sıcaklıkta çalışamayacağı için bu ısıya ulaşan sunucular üzerindeki sensörler aracılığıyla kendini kapatır. Hizmet veren bir sunucu için ise bu kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle ortam sıcaklığının mümkünse yedeklenmiş klimalar aracılığıyla optimum çalışma derecesinde tutulması gerekmektedir (10º ve 40º arası kabul edilir). Her ihtimale karşı sistem odasının birkaç noktasına, e-posta, sms ya da telefon çağrısı aracılığıyla bilgilendirme yapan ısı sensörleri konumlandırmanız, sisteminizi ısıya karşı tüm risklerden koruyacaktır. Isı kontrolü ile ilgili olarak sistem odası içerisindeki hava dağılımını doğru sağlamak da çok önemlidir. Bu konuda hava sirkülasyonunu doğru sağlamak için sunucuların ön yüzleri birbirine bakacak şekilde konumlandırılmalıdır. Sunucular soğuk havayı önden çeker ve sıcak havayı arkadan dışarıya iter. Soğuk havanın sunuculara ön yüzden ulaşması sağlanmalı, dışarıya verilen sıcak havanın ise soğutma tesisatının girişine ulaşacak şekilde yapılandırılması gerekmektedir. Hassas kontrollü klimalar sözkonusu özelliklere sahip klimalardır.

 

3. Nem kontrolü : Nem sadece sunucular ve bilgisayar sistemleri için değil üzerinde elektronik devre elemanları bulunduran tüm cihazlar için bir risk oluşturur. Ortamdaki nem oranının eşik değerlerinin altına düşmesi elektronik devre elemanlarının statik elektrikle yüklenmesine, üstüne çıkması ise sıvı oluşumlarına neden olur ki bu da cihazlarınızın kullanabileceğinden fazla elektrik taşıması ya da kısa devre nedeniyle bozulmasına sebep olacaktır. Bu nedenle sistem odanıza e-posta, sms ya da telefon çağrısı aracılığıyla bilgilendirme yapan nem sensörleri ile izlenmesi ve uygun koşullarda tutulması gerekmektedir.

4. Yangın kontrolü : Oda içinde çıkabilecek yangınlara karşı duman dedektörleri kullanılarak, oda sürekli kontrol altında tutulmalı,  olası bir yangında cihazlara zarar vermeyecek temiz gaz diye adlandırılan FM200 söndürme sistemi kurulmalıdır. FM200 gazının avantajlarından bahsedecek olursak, hızlı ve etkili, doğaya ve ozon tabakasına zararı olmayan, elektronik cihazlar için zararsız, az yer kaplayan ve ortamdaki oksijen seviyesini azaltmayan dünyaca kabul görmüş endüstri standardıdır. Dedektörler ve gaz tüpleri, kontrol paneli aracılığıyla birbirlerine bağlanarak yangın durumunda otomatik olarak devreye girecek bir söndürme sistemi kurulabilir.

   Oda dışında çıkabilecek yangınlara karşı ise sistem odasının kapısı yangına dayanıklı ısıyı ve dumanı diğer tarafa geçirmeyen özel üretim bir kapı seçilmeli, oda duvarlarında iki tarafı alçı ile kaplanmış taşyünü kullanılmalıdır. Taşyünü –50º ile +650º arasındaki sıcaklıklara dayanıklı bir malzeme olduğu için muhtemel dış yangın durumlarında sisteminizi koruyacaktır.

5. Su baskını : Diğer bir doğal afet olan su baskınlarına karşı alınabilecek önlemler yükseltilmiş zemin ve su dedektörüdür. Aşağıdaki örnekte görebileceğiniz yükseltilmiş zemin ve dedektör su basmasından haberiniz olmasını ve gerekli müdahaleleri yapmanız için size zaman kazandıracaktır. Yükseltilmiş zemin aynı zamanda kablolamanın düzenli bir şekilde yapılması ve dışarıdan görünmemesi için ve soğutmanın etkili bir şekilde yapılabilmesi için bize çalışma alanı kazandıracaktır.

 

6. Deprem : Sistem odasındaki kabinlerin ve rafların depreme karşı güvenliğini sağlamak için bağlı bulundukları zeminlere sabitlemek gerekir. Sabitleme, herhangi bir sallanma durumunda sunucularınızın kabinlerden çıkmasını ve düşmesini engelleyecektir.

7. Enerji kontrolü : Enerji konusunu  ne kadar uzun anlatsak da yetersiz kalacaktır. Ana başlıklar olarak enerji altyapısında dikkat edilmesi gereken konular;

– Enerjinin sürekliliği

– Enerjinin yedekliliği

– Enerjinin iletimi

– Enerjinin izlenmesi

– Topraklama

olarak sıralanabilir. Sistem odanızdaki cihazlar için gerçekleşmesi en muhtemel risk elektrik kesintisidir.Enerjinin sürekliliği ve yedekliliği için sistem odası planlanırken sunucular, storage birimleri, yedekleme üniteleri, switch, router ve diğer tüm cihazların mevcut çektiği enerjinin yanında büyüme trendi de düşünülerek ihtiyaca uygun, şebekedeki dalgalanmaları da önleyecek regülatörlü bir UPS ve paralelde şebeke hattı için ayrıca bir regülatör ve sistemlerinizin kritiklik durumuna ve ekonomik gücünüze bağlı olarak jeneratör kurulumu yapılmalıdır.

          

8. Sistem Odası girişi kontrolü ve güvenliği : Sistem odası gibi kritik noktalara giriş çıkışları kontrol altında tutmak gerekir. Bu işi görecek muhtelif sistemler kurulabilir. Bu sistemler önem derecesine göre tercih edilebilir. Örnek olarak verecek olursak. Sifreli giriş sistemi > Kartlı giriş sistemi > Parmak izi giriş sistemi > Yüz Tanıma giriş sistemleri gibi....

 Ayrıca sistem odalarındaki hareketliliği ve ne yapıldığını gözlemleyip kayıt altında tutmak da gerekebilir. Bu gibi durumlarda IP kamera sistemi ile oda içini ve girişini kayıt altında tutup, gerektiğinde ilgili kişilerin uzaktan odayı izlemelerine imkan verilebilir, hemde geriye dönük kontroller yapılabilir.

  ISO 27001 BELGESİ  İÇİN GEREKLİ OLAN SİSTEM  ODASI ŞARTLARI NELERDİR ?

     Hizmetlerimiz
     Referanslarımız
     Yapısal Kablolama
     Fiber Optik nedir?
Sistem Odası Kurulumu
     İletişim

 

 

 

 

108/31 Sokak    No:1    D.6        Karabağlar - İZMİR - TURKEY

FAX : +90 232 224 91 37

TEL : +90 532 621 17 07